(Foto: )
„Pentru copiii maghiari de aici, limba romana este o limba straina!". Expresia apartine nimanui altuia decat directoarei unei scoli din orasul Valea lui Mihai, cadru didactic, cetatean roman, care preda la o scoala finantata de Guvernul Romaniei si care ia simbrie din vistieria Statului Roman.
Femeia s-a plans presedintelui, inca in exercitiu al Ungariei, Madl Ferenc, sosit in Valea intru satisfacerea unei doleante personale a insistentului episcop Tokes Laszlo. „Pacat de ungurii care au ramas aici", s-a scapat Madl.
GAZETA a fost prezenta la intalnirea sefului statului maghiar cu oficialii romani care s-au sfatuit, intr-un cadru extrem de restrans, in Valea lui Mihai sambata, 18 iunie, cum sa faca si ce sa dreaga pentru ca ungurii din zona sa isi redobandeasca identitatea nationala.
Desi urbea este populata cu o majoritate covarsitoare de unguri, in numar de 8.600 fata de cei 1.500 de romani  judecand dupa apartenenta confesionala, iar satele din imprejurime la fel, oficialii se plang continuu ca le lipseste spiritul nationalist de dincolo de granita.
Nordul Bihorului este un teren foarte fertil pentru iredentistii care, de vreo 15 ani incoace, apeleaza la orice tertip pentru a promova un soi de autonomie a regiunii.
Unul dintre mijloacele folosite este promovarea personalitatii unui fost preot reformat, Sass Kalman nascut in Galospetreu, judecat si executat de regimul comunist pentru inalta tradare, participare la actiuni subversive si cu caracter terorist indreptate impotriva Statului Roman si incitare la ura interetnica si rasism.
Pe fondul acestor actiuni concertate si sustinute pe fata de Tokes si acolitii sai din gruparea radicala a UDMR, iar din umbra de statul maghiar, vizita presedintelui