Azi si maine are loc prima proba orala a examenului de bacalaureat - limba si literatura romana - la care participa peste 185.000 de elevi, repartizati in 574 centre de examen.
Lucrarile candidatilor vor fi evaluate in 150 de centre regionale, de aproximativ 40.000 de cadre didactice. Numai in desfasurarea primei sesiuni a examenului de bacalaureat din acest an sunt implicati 3.660 de profesori supraveghetori, pentru corectarea lucrarilor elaborate de candidati la probele scrise fiind necesari 2.083 de profesori evaluatori si 1.272 de profesori examinatori.
In Bucuresti, pentru prima sesiune a bacalaureatului au fost inscrisi 24.297 de absolventi, care urmeaza sa sustina probele in 70 de centre de examen. Lucrarile elaborate de candidatii bucuresteni la probele scrise ale examenului vor fi corectate in 25 de centre zonale de evaluare.
In toata tara, probele orale incep la ora 9.00 si au caracter public. Examinarea se realizeaza in prezenta a cel putin trei candidati, de catre cei doi profesori examinatori din comisie. Acestia pot interveni cu intrebari lamuritoare sau suplimentare, de regula dupa ce candidatul si-a prezentat raspunsurile.
Probele orale sunt eliminatorii. Candidatul care a obtinut o nota sub 5 (cinci) sau nu s-a prezentat la o proba orala este declarat "respins", respectiv "neprezentat" la examenul de bacalaureat si nu mai participa la probele urmatoare. Nu se admit contestatii la probele orale si practice din cadrul examenului de bacalaureat (cu exceptia probei de dicteu melodic si armonic, de la profilul artistic - muzica).
Examenele orale vor continua in zilele de 29 si 30 iunie cu limba si literatura moderna, respectiv 1-2 iulie - limba si literatura materna, prima proba scrisa (limba si literatura romana) urmand sa aiba loc luni, 4 iulie.
Examenele nu se vor da fara profesori
Conducerea Ins