Socialistii bulgari (PSB), urmasi ai comunistilor, au castigat „la mustata" alegerile de sambata trecuta, cu un rezultat - 32%, adica 83 de mandate- care nu le aduce majoritatea necesara formarii guvernului (121 de mandate).
Formatiunea conservatoare condusa de actualul premier Simeon de Saxa-Coburg Gotha, Miscarea Nationala Simeon al II-lea (MSN II), promotorul reformelor cerute de Bruxelles pentru integrarea tarii in Uniunea Europeana, este marele invins, obtinand doar 20% din voturi - 52 de mandate, fata de 2001, cand a fost votata de 43% dintre bulgari.
Analistii pun esecul conservatorilor pe seama nemultumirii populatiei, generata de nivelul ridicat de saracie, coruptie si rata ridicata a criminalitatii.
„Am platit pretul politic pentru reformele extrem de nepopulare pe care le-am facut pentru a duce Bulgaria in NATO, UE si adevarul este ca rezultatul eforturilor noastre se va vedea in curand", a explicat ministrul de Externe Solomon Passy, citat de CNN, aratandu-se optimist ca formatiunea sa se va mentine la guvernare.
Sondajele arata ca ascensiunea socialistilor se datoreaza varstnicilor, peste 50% din electoratul lor avand peste 61 de ani. In contrast, tinerii au mers tot pe mana conservatorilor, pentru politica lor pro-europeana.
Rezultatul neclar al alegerilor da batai de cap socialistilor condusi de Serghei Stanisev (39 de ani), care trebuie sa-si gasesca aliati pentru guvernare, intr-un moment extrem de sensibil pentru viitorul european al tarii.
La fel ca si in cazul Romaniei, aderarea Bulgariei la UE ar putea fi amanata cu un an, daca Sofia nu respecta regulile „jocului" impuse de Bruxelles, privind accelerarea reformelor.
O coalitie cu formatiunea minoritatii turce, Miscarea Turca pentru Drepturi si Libertati (MDL), care a castigat 10% din voturi, nu este suficienta pentr