Dupa acordul intervenit intre Guvern si FMI, BNR va inaspri, din nou, conditiile de acordare a imprumuturilor. Principalii "beneficiari" ai restrictiilor sunt tot romanii cu venituri mici, consumatori de electrocasnice de import; pentru cei care au beneficiat de pe urma cotei unice si au salarii mari, noile norme vor avea un impact minim. Valoarea unei rate ar putea fi limitata la numai un sfert din venitul net lunar, fata de 30-35% in prezent
Normele de creditare a populatiei vor fi inasprite prin introducerea unui nou plafon maxim pentru serviciul datoriei calculat pentrutoate imprumuturile atrase, a declarat, ieri, ministrul Finantelor Publice, Ionut Popescu.
Potrivit oficialului MFP, masura menita sa limiteze viteza de crestere a creditului a fost inclusa in scrisoarea suplimentara convenita cu reprezentantii Fondului Monetar International.
Popescu a adaugat ca decizia privind nivelul maxim pe care-l va putea reprezenta rata lunara de rambursat in totalul veniturilor imprumutatului revine Bancii Nationale a Romaniei.
Normele BNR prevad in prezent un maxim de 30-35% din veniturile clientului, in functie de tipul de imprumut atras. Aceste plafoane au fost introduse in luna februarie a anului trecut, tot dupa o intelegere cu FMI, din cauza aportului pe care l-a avut creditul neguvernamental in deteriorarea contului curent, aceeasi motivatie servita si ieri de ministrul Finantelor.
El a spus ca deficitul de cont curent este adancit de cresterea consumului, alimentata la randul ei din credite, facute de obicei pentru achizitia de produse din import.
Baltazar: O crestere moderata s-ar justifica
Consultantul financiar Bogdan Baltazar crede ca o crestere a plafonului cu pana la 5% s-ar justifica.
"Cel putin pentru creditul de consum s-ar justifica o majorare a nivelului maxim pe care-l va putea reprezen