Primarul Clujului Emil Boc a devenit, sambata, presedintele legitim al Partidului Democrat, dupa ce majoritatea delegatilor la Conventia extraordinara a partidului s-au pronuntat in favoarea motiunii populare "Romania prospera, Romania democrata". Totodata, membrii PD au votat in unanimitate renuntarea la calitatea de membru in Internationala Socialista.
Boc este cel de-al treilea presedinte ales al Partidului Democrat, constituit dupa spargerea FSN, dupa Petre Roman, intre 1993 - 2001, si Traian Basescu, 2001-2004. Actualul lider al democratilor a asigurat interimatul formatiunii de cand Basescu a fost ales presedintele Romaniei.
Alegerea lui Boc in functia de lider al PD a fost o formalitate, in conditiile in care nici un alt coleg de partid nu s-a mai inscris in competitie. 3.555 de democrati au votat pentru motiunea "Romania prospera, Romania democrata", in timp ce 144 au fost impotriva, iar 16 s-au abtinut. Impreuna cu Boc, democratii l-au validat in functia de presedinte executiv al partidului pe actualul primar general al capitalei, Adriean Videanu. Secretarul general, cei 10 vicepresedintii si 14 secretarii executivi ai formatiunii vor fi alesi in 9 iulie.
O data cu alegerea sa drept presedinte cu acte in regula al PD, Boc urma sa ofere clarificari partenerilor din alianta D.A. referitoare la fuziunea dintre cele doua partide. Prezent la reuniunea democrata, presedintele PNL Calin Popescu - Tariceanu, a adresat, pentru a treia oara de la inceputul anului, o invitatie in acest sens. Boc a amanat insa raspunsul pana dupa 9 iulie, atunci cand membrii formatiunii sale ii vor alege prin vot si pe ceilalti reprezentanti ai structurii de conducere.
"PNL isi manifesta in continuare disponibilitatea de a gandi, daca si dumneavoastra veti dori, la o formula care sa ne permita nu numai colaborarea in Alianta, ci sa mergem