Preturile alimentelor vor exploda in urma majorarii TVA la 22% de la 1 ianuarie 2006. In conditiile in care TVA se aplica pe intreg lantul de productie, scumpirea va fi mai mare de 3%, in pretul final al alimentelor adunandu-se si majorarile de la materiile prime si utilitati. Totodata, aceasta masura va duce la un spor inflationist.
Intentia Guvernului de a majora taxa pe valoarea adaugata (TVA) la nivelul de 22% incepand cu 1 ianuarie 2006 a provocat valuri de nemultumiri in randul agentilor economici, care spun ca vor exista efecte negative atat in mediul de afaceri, cat si asupra populatiei.
Reprezentantii Camerei de Comert si Industrie a Romaniei si a Municipiului Bucuresti (CCIRMB) sustin ca au analizat consecintele unei astfel de masuri si au ajuns la concluzia ca nu vor fi deloc pozitive.
"Exista riscul cresterii preturilor la toate categoriile de produse si servicii cu efect asupra capacitatii de cumparare a populatiei, ajungandu-se la reducerea cererii interne.
De asemenea, riscul aparitiei unui puseu inflationist ne preocupa foarte mult. Estimam ca intreprinderile mici si mijlocii vor fi cel mai afectate de aceasta masura", se arata intr-un comunicat al CCIRMB.
Aceasta considera ca este obligatoriu ca Executivul sa organizeze o "discutie reala" cu organizatiile care reprezinta comunitatea de afaceri pentru a pregati un pachet de masuri in vederea reducerii deficitului bugetar care sa nu conduca la deteriorarea mediului economic.
"Ne exprimam speranta ca, pe viitor, Guvernul nu va mai continua traditia atat de daunatoare a tuturor administratiilor de pana acum, de a taia inainte de a masura", se mai arata in comunicat.
Producatorii cer scaderea TVA la jumatate
Producatorii din industria alimentara sunt cei mai indignati de intentia Guvernului de a majora TVA. Mihai