Primul pas necesar in dezvoltarea pietei de capital si in atragerea de capital strain este implementarea la nivelul tuturor emitentilor a principiilor guvernantei corporative (transparenta informatiilor, protectia actionarilor, responsabilitatea Consiliului de Adiministratie), a atras atentia Gratiela Iordache, vicepresedintele Comisiei Buget-Finante din Camera Deputatilor, cu prilejul unui seminar international pe tema bunei guvernante corporative in statele membre ale Federatiei Euro-Asiatice a Burselor de Valori.
Aceasta a subliniat faptul ca, daca din punct de vedere legislativ s-au facut progrese in acest sens, atat in ceea ce priveste Legea nr. 297/2004 a pietei de capital, cat si ultimele Regulamente emise de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, in special Regulamentul nr.13 privind emitentii si operatiunile cu valori mobiliare, in practica este absolut imposibil sa se aplice legea respectiva.
Accesul la informatie, punctul-cheie al oricarei forme de conducere corporativa, se face foarte greoi la noi in tara, sustine Iordache.
"In principiu, actionarii au acces la informatii cu privire la toate tranzactiile care depasesc suma de 50.000 de euro. In practica, pentru a obtine un raport de la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) un actionar poate astepta si 2-3 luni, mult mai tarziu decat s-a finalizat tranzactia", arata Iordache.
Plus ca pentru realizarea acestui raport, atat actionarul, cat si emitentul in cauza sunt obligati sa plateasca o suma de bani destul de ridicata. Iar pentru reducerea costurilor, emitentii recurg la un raport de dimensiuni reduse, care contine, insa, si un numar mai mic de informatii. Gratiela Iordache critica si modul in care se aplica sanctiuni emitentilor de catre CNVM pentru lipsa informatiilor. In marea lor majoritate, amenzile sunt sub forma unei cote din capitalul social, lovind pana la u