- Social - nr. 124 / 27 Iunie, 2005 Cursul postuniversitar tinut la UMF zilele trecute de medicul primar Monica Tarcea a avut numeroase subiecte interesante. Principalii factori de risc ai sanatatii sunt subalimentatia, hipertensiunea arteriala, practicile sexuale riscante, tabagismul, excesul de alcool, deficiente in asanarea si igiena apei, carenta de fier, poluarea de interior, hipercolesterolemia, obezitatea. Salubritatea alimentelor: pentru ca omul sa-si pastreze starea de sanatate, este foarte important ca alimentele pe care le consuma sa aduca toate substantele nutritive de care organismul are nevoie in cantitati optime, iar aceste alimente sa fie corespunzatoare din punct de vedere igienic, deci sa nu provoace imbolnavire. Alimentele pot suferi modificari nedorite: impurificarea, alterarea, contaminarea. Pentru prevenirea aparitiei imbolnavirilor produse ca urmare a consumului de alimente insalubre, trebuie respectate atat normele de constructie si dotare a unitatilor alimentare, precum si a cele de igiena privind transportul, prelucrarea, depozitarea sau desfacerea alimentelor in intreg lantul alimentar. Cursul (personal) al Monicai Tarcea va avea si o parte practica, intre 1-3 iulie, in care cei inscrisi vor vizita unitati si spatii in care se produc, prepara si comercializeaza produse alimentare. In sala de igiena a UMF s-a mai predat transportul alimentelor, depozitarea si pastrarea lor, desfacerea si servirea, prepararea alimentelor, personalul, igiena individuala a personalului, echipamentul de protectie, starea de sanatate a personalului, curatenia, prevenirea si combaterea vectorilor, principiile sistemului de analiza a riscurilor in punctele critice de control (ARPCC-HACCP). Scopul de baza al acestui concept este eliminarea riscului de contaminare chimica si bacteriologica , in masura sa provoace degradarea parametrilor calitativi sau alterarea prod