Importurile de carbune ale Chinei au crescut in primele cinci luni ale anului cu peste 59 la suta, ajungand astfel la aproximativ zece milioane de tone, iar cererea de energie a cunoscut o adevarata explozie, se arata intr-un comunicat al Pekinului, citat de AP.
Din cauza consumului mare estimat pentru aparatele de climatizare se asteapta ca cererea de energie in intervalul iunie-august sa cunosca o noua crestere substantiala. Fata de situatia din luna mai a anului trecut, importurile de ulei din 2005 au cunoscut si ele o crestere de aproximativ 98,5 procente.
China se opune reevaluarii yuanului
Dar expansiunea economica a Chinei starneste ingrijorarea Vestului, care cere tot mai insistent o reformare a ratei de schimb a yuanului. Primul ministru chinez, Wen Jiabao, declara insa ca nu este nici o graba pentru reevaluarea monedei nationale. In cadrul unei intalniri a ministrilor de finate europeni si asiatici, acesta a declarat ca un yuan stabil este atat in interesul Chinei, cat si al restului lumii.
Aceasta situatie, conform declaratiilor sale ar ajuta la stabilitatea financiara a lumii si ar contribui la o intensificare a schimburilor. Prin astfel de declaratii, oficialii chinezi atarg atentia ca nu vor sa cedeze presiunilor Statelor Unite, care de mai bine de patru luni de zile cer o reevaluare a yuanului, considerand ca nivelul actual al devizei chineze este mentinut intr-un mod artificial. ''Daca va avea loc o reevaluare, aceasta se va face in mod gradual, atunci cand Beijingul va considera ca este momentul potrivit, iar nu la presiunea Washingtonului'', a incheiat Wen.
Pe data de 27 iulie, Senatul american va trebui sa se pronunte asupra unui proiect de lege care va taxa toate importurile chineze cu 27,5 la suta daca Peckinul nu va recurge la liberalizarea ratei de schimb a yuanului. Ar fi de precizat insa c