Aproape tot ce a aparut din cenusa revolutiei decembriste pare sa fii fost sortit esecului.La 15 ani dupa Revolutie nu ne ramane sa constatam decat ca din vastul patrimoniu al clasei muncitoare nu a ramas mai nimic.
Cine a avut de castigat din instrainarea patrimoniului? Cu siguranta nu membrii de sindicat pentru care au fost construite cu multa truda si sacrificii spatiile de recreere si odihna.
Un patrimoniu impresionant
Din defuncta Uniune Generala a Sindicatelor din Romania au aparut, imediat dupa 1989, Confederatia Nationala a Sindicatelor Libere din Romania (martie 1990) si Confederatia Nationala Sindicala "Cartel Alfa" (aprilie 1990).
Fiind primele confederatii sindicale infiintate era firesc ca ele sa gestioneze patrimoniul UGSR. Celelalte mari confederatii, Blocul National Sindical si Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania, luand fiinta in 1992, respectiv 1994, nu au reusit sa puna mana pe aproape nimic din fostul patrimoniu al sindicatelor.
Dar, cu toate acestea, sindicalistii post-revolutionari, pana sa-si dea seama cu adevarat ce au in proprietate, au pierdut aproape tot. Cel putin in judetul nostru, patrimoniul sindicalistilor a fost unul impresionant.
Mare ne-a fost mirarea sa aflam de la Adolf Bloos, unul dintre primii sindicalisti si in prezent liderul sindical al CNSRL-Fratia Bistrita-Nasaud, ca fosta UGSR avea in judet: 10 baze sportive, 12 popicarii, Casa de Cultura a Sindicatelor de pe strada Alexandru Odobescu, jumatate din hotelul "Bistrita", intre 60 si 70 de procente din restaurantul "Parc", 2 garaje in Nasaud si hotelul UGSR din Sangeorz-Bai. Ultima investitie din perioada comunista, astazi neterminata, a UGSR este cladirea noua a Casei de Cultura a Sidicatelor din P-ta Mihai Eminescu.
@N_P