Penetrarea telefoniei mobile va ajunge la 60% in Romania la sfarsitul acestui an, cand vor exista aproximativ 12 milioane de utilizatori, a declarat Dan Georgescu, presedintele Asociatiei Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC) - arbitrul pietei de comunicatii din Romania.
De asemenea, "estimarile conform carora penetrarea va ajunge la 80% in perioada 2007-2008 sunt realiste", a afirmat Alexandra Hirtan, vicepresedinte ANRC. Altfel spus, doar doi romani din zece nu vor fi posesori de telefon mobil.
La sfarsitul anului trecut, penetrarea telefoniei mobile (numarul de utilizatori raportat la totalul populatiei - n.r.) era de 47%, iar numarul utilizatorilor ajunsese la 10,2 milioane, fata de 7 milioane cu un an inainte. Totusi, Romania este ramasa in urma.
De pilda, in Bulgaria rata de penetrare a atins 60%, iar in Cehia a depasit 100% datorita faptului ca utilizatorii din aceasta tara folosesc uneori mai multe terminale.
"Daca operatorul Cosmorom va fi relansat, tarifele la serviciile de telefonie mobila ar putea scadea semnificativ", a mai spus Georgescu.
De altfel, CosmOte (noul detinator al pachetului majoritar Cosmorom) a avut experiente asemanatoare in Grecia si Bulgaria, unde a reusit sa recupereze teren fata de competitori, a adaugat presedintele ANRC.
Intrebat daca odata cu relansarea Cosmorom ar putea izbucni un razboi al preturilor intre operatorii de telefonie mobila, Georgescu a raspuns: "Speram!", avand in vedere ca astfel cei care ar avea de castigat ar fi consumatorii.
Totodata, ANRC va publica pana la sfarsitul acestui an noi modele de calculare a tarifelor pentru interconectare practicate de operatorii principali de telefonie mobila si fixa.
Cu alte cuvinte, este vorba de tarifele cerute de companii precum RomTelecom, Orange sau MobiFon pentru ca alti operato