Taxa pe Valoarea Adaugata va creste in cele din urma. Iata ca se poate, in ciuda opozitiei afisate in lunile precedente de premierul Calin Popescu-Tariceanu. Si nu va creste cu doua procente, cat s-a vehiculat initial, ci cu trei - de la 19 la 22%.
Ministrul finantelor publice, Ionut Popescu, nu este insa de acord ca se incalca astfel o promisiune a primului-ministru. Nu, zice el, fiindca atunci cand se respingea varianta cresterii TVA se vorbea de anul 2005. Acum am intrat deja, alaturi de Fondul Monetar International, in lupta pentru reprimarea consumului din 2006.
Abia de la inceputul acestui an va intra in vigoare majorarea taxei, deci nu e nici o inconsecventa - parerea sa.
Dar, oricat s-ar bate cap in cap convingerile din trecut ale sefului guvernului cu acelea ale ministrului sau de finante, punctele lor de vedere converg intr-un final, pentru ca atat primul, cat si cel de-al doilea sustin ca masurile recente fac parte dintr-o strategie fiscala, pentru elaborarea careia - detaliaza Tariceanu - guvernul se consulta cu Centrul Roman de Politici Economice, Institutul National de Prognoza si Institutul National de Statistica.
Acarul Paun - consumul
Deci de la 1 ianuarie 2006, Romania va avea, alaturi de Polonia, cea mai agresiva impozitare a consumului din regiune: 22%. Iar nu peste mult timp, tara pe care o aducem mereu in discutie pentru a motiva ca nu vom fi ultimii intr-o Uniune Europeana compusa din 27 de state ne va lasa sa ne inecam singuri amarul.
Bulgaria va micsora, de la 1 ianuarie 2007, TVA de la la 20 la 18%, ducand-o sub media Europei centrale si de est: Slovenia - 20%, Ungaria - sub 20%, Cehia si Slovacia - 19%, tarile baltice - 18%.
Apropo insa de strategii. Cu cine si-a dorit sa se asemene cel mai mult Romania din Noua Europa cand a adoptat cota unica? Cu Slovacia. Pai, cand finantistii de