(Foto: )
Garnizoana Oradea a fost pustiita de vantul schimbarilor radicale, care au aliniat Armata la standardele impuse de statele Uniunii Europene. Din cele sase arme care alcatuiau, pana mai ieri, una dintre cele mai importante forte militare din nord-vestul tarii, acum nu a mai ramas nici una activa.
Sase decenii de traditie militara s-au stins, irevocabil. Cazarmile sunt ca niste hangare goale, mare parte dintre ele dezafectate, iar unele demolate deja. Singurele arme care au mai ramas, ca o amintire a ceea ce a fost Garnizoana Oradea, sunt Jandarmii si Pompierii. Dar si ele au trecut la alt minister.
Dorinta de a alinia Romania la cerintele Comunitatii Europene a afectat un sector, care, altadata, era unul dintre cele mai importante din stat - Armata. Deciziile guvernamentale au lovit puternic si in Armata, altadata cel mai importanti piloni ai stabilitatii si sigurantei nationale.
Unul dintre cele mai importante centre militare din Ardeal a ajuns acum o amintire. Asa cum era preconizat, Garnizoana a adoptat pozitia „culcat" in fata hotararilor venite de la centru. „Armata te face barbat" este o fraza, care, in viitor, se va pierde inevitabil.
Constantin Mosincat, unul dintre cei mai mari istorici contemporani din Romania este una dintre putinele surse din zona care mai incearca, in virtutea unei experiente de-o viata, sa promoveze in randul tineretului de azi perceptia vietii militare ca si un mod de a trai.
Din pacate, vechile mentalitati mai traiesc acum doar prin memoria putinilor nostalgici care au mai ramas iar cariera militara intereseaza tot mai putini tineri.
Muzeul Militar din Oradea, institutie care se leaga invariabil de numele celui care i-a pus bazele – Constantin Mosincat  este a