[sapou]Pe un deal, aproape de Fagaras, fata in fata cu muntii, s-a aflat candva o manastire la care venea sa se roage marele domn al romanilor, Mihai Viteazul. Rasa de pe fata pamantului de tunurile lui Bucow, pe ruinele ei creste azi o manastire de maici. Modesta inca, aflata la inceput, la slujbele tinute in ea vin sa se roage si
pasarile.[/sapou]Asa cum sta pe creasta abrupta a Fagetului, manastirea pare ca vegheaza intreaga lume. Linistea, parfumul ciorchinilor de salcam si roiurile de albine te impresoara din toate partile. Esti sus, in chiar causul transparent al cerului.
Din tinda paraclisului de lemn, vezi valea plina de forfota, furnicarul masinilor si toata Tara Fagarasului, intinsa de o parte si alta a Oltului, pana departe, spre Sibiu. Peste drum, cat un zbor de pasare, sunt muntii cu piscurile inca inzapezite, iar alaturi, la cativa pasi, Fagarasul, cu casele lui vechi si stradute inguste, adunate ca spirala unei cochilii de melc in jurul uriasei cetati de piatra, in care si-a avut resedinta transilvaneana marele unificator al romanilor, Mihai Viteazul.
Manastirea Faget este un loc ciudat, fara porti si fara ziduri inconjuratoare, cu doua chilii netencuite si o biserica abia ridicata din pamant. Putini sunt cei care stiu ca Fagetul este singura manastire de maici din Tara Fagarasului, aflata pe locul primei Episcopii ardelene si al chiliei marelui ierarh Macarie, cel la care venea sa se inchine si sa ceara sfat Marele Voievod. Sub iarba cruda si bogata, se ascunde un tunel de cativa kilometri, care lega in stravechime cetatea din Fagaras de Faget. Asediat de turci, Mihai a strabatut de mai multe ori acest tunel. La capat, il astepta salvarea. Il astepta Dumnezeu.
Altarul cu pasari
Maica Pantelimona paseste intr-un fel anume - negrabit si cu mare grija. Cu scufia pe cap si hainele largi, cernite, pare o bu