Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei (MMSSF) isi propune modificarea Legii privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate.
Conform expunerii de motive prezentate de minister, noul proiect reglementeaza acordarea concediilor si indemnizatiilor de asigurari sociale, prestatii care urmeaza a fi suportate din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate. In prezent, plata indemnizatiilor pentru incapacitate temporara de munca, pentru prevenirea imbolnavirilor si recuperarea capacitatii de munca, pentru maternitate, pentru ingrijirea copilului bolnav si indemnizatia de risc maternal se fac din bugetul asigurarilor sociale de stat.
Perioadele stagiului de cotizare se cumuleaza
Proiectul de lege contine aceleasi conditii de acordare a indemnizatiilor ca si cele existente in prezent, cu deosebirea ca se are in vedere stagiul de cotizare realizat de asigurati in sistemul asigurarilor sociale de sanatate.
Conform noului proiect, de indemnizatiile de asigurari sociale beneficiaza si persoanele care se asigura facultativ si care in acest sens incheie contracte de asigurare cu Casa de Asigurari Sociale de Sanatate judeteana competenta teritorial. La acest stagiu de cotizare se asimileaza perioadele in care asiguratul a beneficiat de concediile si indemnizatiile prevazute de prezenta lege, pentru care nu se datoreaza contributie de asigurari sociale de sanatate, in care a beneficiat de pensie de invaliditate sau a urmat cursuri universitare la zi (cu conditia ca acestea sa fie absolvite). Asiguratii au dreptul la concediu si indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca, fara conditii de stagiu de cotizare, in cazul urgentelor medico-chirurgicale, tuberculozei, bolilor infecto-contagioase din grupa A, neoplaziilor, SIDA si schizofreniilor. Lista cuprinzand urgentele medico-chirurgicale, p