Franta si Marea Britanie s-au lansat, ieri, concomitent, intr-o ofensiva de recucerire a estului Europei, dupa esecul summitului de la Bruxelles.
Varsovia a fost temporar teatrul "infruntarii" intre cele doua rivale la "inima" noilor membre UE, atat seful diplomatiei franceze, Philippe Douste-Blazy, cat si ministrul britanic pentru Afaceri Europene, Douglas Alexander, aflandu-se in acelasi timp si in acelasi scop in capitala poloneza.
Ambii oficiali, scrie AFP, au incercat sa-si pledeze, ieri, cat mai convingator cauza pe langa guvernul Belka pentru a-si atrage Polonia de partea lor in urmatoarele sase luni.
Iar ofensiva de sarm va continua, vineri, la Budapesta, prima etapa a turneului ministrului francez al Afacerilor Europene, Catherine Collona, in capitalele rasaritene, intr-un efort de a demonstra "atentia deosebita de care se bucura in Franta noile tari membre UE".
La fel vor proceda in viitorul imediat si Douglas Alexander, si vicepremierul britanic John Prescott, a caror tara preia peste cateva zile presedintia UE. Interesul, brusc sporit, pentru regiune isi are explicatia in sansa pe care o intrevede in acest moment Parisul de a detrona Londra in preferintele tarilor "noii Europe".
Astfel, Franta va incerca sa obtina sprijinul Poloniei in privinta politicii agrare comune, domeniu in care Varsovia e direct interesata. Aceasta, evident, in detrimentul pozitiei britanice care denunta cheltuielile prea mari pentru agricultura.
Francezii vor incerca sa joace si pe coarda sensibila a noilor membre UE, dupa ce presedintele Chirac le-a laudat si s-a declarat "emotionat" de gestul acestora de a renunta la o parte din banii ce le revin pentru a debloca bugetul comunitar, fara a reusi insa sa-i sensibilizeze pe mult prea calculatii britanici.
Simtind pericolul, britanicii au declansat la