Potrivit datelor centralizate la Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEdC), examenul de bacalaureat din acest an a debutat in conditii normale, in ciuda neintelegerilor si nemultumirilor exprimate de sindicatele din invatamant cu privire la sistemul de salarizare a profesorilor implicati in organizarea si desfasurarea examenelor.
Prima sesiune a bacalaureatului a inceput cu proba orala la limba romana, programata pentru 27 si 28 iunie, in aproape sase sute de centre de examen din intreaga tara.
Federatia Educatiei Nationale (FEN) a anuntat ieri printr-un comunicat de presa ca astazi va avea loc o intalnire intre sindicate si conducerea MEdC pentru lamurirea problemelor aparute pe marginea retribuirii cadrelor didactice implicate la testele nationale si bacalaureat.
In toata tara, probele orale au caracter public. Examinarea se realizeaza in prezenta a cel putin trei candidati, de catre cei doi profesori examinatori din comisie. Acestia pot interveni cu intrebari lamuritoare sau suplimentare, de regula dupa ce candidatul si-a prezentat raspunsurile.
Fiecare profesor examinator evalueaza raspunsul candidatului de la probele orale cu note intregi de la 1 la 10, in functie de punctajul orientativ de evaluare. Daca baremul conduce la punctaje fractionare, acestea se rotunjesc la cel mai apropiat intreg (in cazul fractiunilor de 50 de sutimi, rotunjirea se face in favoarea elevului).
Un candidat este considerat promovat la proba orala daca a obtinut minimum nota finala cinci la respectiva proba. In caz contrar, candidatul este declarat respins la proba orala respectiva. Nu sunt admise contestatii la probele orale si practice din cadrul examenului de bacalaureat (cu exceptia probei de dicteu melodic si armonic, de la profilul artistic - muzica).
La Grupul Scolar RATB, o candidata a incercat sa mituiasca