Peste trei sferturi dintre romani ar dona sange numai daca o ruda apropiata ar fi bolnava si ar avea nevoie de transfuzii.
Cererea de sange a spitalelor este din ce in ce mai mare datorita dezvoltarii medicinei de varf, respectiv transplanturi si chirurgie cardiovasculara. Din pacate, in Romania situatia lasa in continuare de dorit la capitolul donare si donatori de sange. Din datele Institutului National de Hematologie Transfuzionala (INHT) reiese ca, la ora actuala, tara noastra "are 17,5 donatori la 1.000 de locuitori, in conditiile in care necesarul este de 25 de donatori la 1.000 de locuitori". Dr. Florentina Vladareanu, directorul INHT a afirmat ca, la nivelul Romaniei se fac 350.000-370.000 de donari pe an: "Din cei 21 de milioane de locuitori, doar 9 milioane sunt potentiali donatori, dintre care 75 la suta este populatie potential donatoare".
Pe de alta parte, dintr-un studiu Omnibus reiese ca peste jumatate dintre romani nu se gandesc sa doneze sange chiar daca sunt sau nu "rasplatiti" pentru gestul lor.
La intrebarea "Va ganditi sa donati sange in viitor? Daca da, in ce conditii?", 53 la suta dintre cei intervievati au raspuns ca nu se gandesc sa doneze, 39 la suta au spus ca ar dona fara a primi nimic in schimb, 6 la suta ar dona sange numai daca ar primi bonuri valorice, iar 2 la suta ar dona in schimbul unor zile libere si/sau unui abonament RATB. La intrebarea "Ce anume v-ar determina sa donati sange?", 85 la suta au spus ca "imbolnavirea unei rude apropiate", 28 la suta - nevoia de sange a spitalelor si 11 la suta - organizarea donarii la locul de munca sau la scoala.
In ceea ce priveste acorderea de zile libere, Vladareanu a precizat ca "exista multi donatori care renunta la bonurile valorice si la reducerea de abonament, dar vor ca de la serviciu sa le fie acordate cele doua zile libere, prevazute pentru cei care doneaza san