Refuzul lui Traian Basescu si al PD de a-si nominaliza reprezentantii in Consiliul de Administratie al televiziunii publice au lasat fara majoritate coalitia de guvernamant. Parlamentul a aprobat ieri noua componenta a conducerii TVR, insa raportul de forte este clar in defavoarea actualei puteri.
Fara reprezentantii administratiei prezidentiale si ai democratilor, din cei 11 membri ai CA al SRTv coalitia se poate baza doar pe patru: Tudor Barbu (PNL), Luminita Velciu (PC), Tudor Giurgiu (Guvern) si Galfalvi Zsolt (UDMR). De cealalta parte, PSD este reprezentat de Nicu Alifantis, Despina Neagoe si Anne Juganaru, PRM de George Pruteanu, iar minoritatile de Cornelia Constantin. Din partea televiziunii publice, membri in CA vor fi Liviu Gabriel Fetter si Sorin Burtea.
Situatia este similara si in cazul radioului public. Mirela Fugaru, Andrei Alexandru si Dan Preda (PSD), Maria Toghina (PNL), Agoston Hugo (UDMR), Bogdan Ghiu (PC), Mitzura Arghezi (PRM), Bogdana Balmus (Guvern) si Todorov Miomir (minoritati nationale) urmau aseara sa primeasca votul Parlamentului.
Protest nonguvernamental
In ultimele zile, conducerea SRR si SRTv a fost subiect de disputa intre PNL si PD. Dupa semnalul dat de Traian Basescu, democratii si-au schimbat pozitia pledand pentru un interimat la cele doua institutii, pana la modificarea legii in sensul depolitizarii lor. Refuzul PD de a-si desemna reprezentantii i-a nemultumit pe liberali, Calin Popescu Tariceanu afirmand ca "solutiile interimare sunt cele care dureaza cel mai mult" si exista pericolul unei "lipse totale de responsabilitate".
Punctul de vedere al democratilor pare a fi impartasit si de unele organizatii ale societatii civile. Ieri, in plina sedinta a Parlamentului, Mircea Toma, directorul Agentiei de monitorizare a presei "Academia Catavencu" a imprastiat fluturasi pe care scria: "SRR,