Indemnizatia pentru cresterea copilului pana la 2 ani se va micsora de la peste 7 milioane de lei la mai putin de 3 milioane de lei. In urma cu aproape doi ani, parlamentari ai actualei Puteri au protestat fata de reducerea indemnizatiei de crestere a copilului la 85% din salariul mediu pe economie.
Persoanele care vor sa stea in concediu pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani vor avea o surpriza.
Potrivit unui proiect de lege afisat pe site-ul Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei (MMSSF), in cei doi ani de concediu, parintele care sta acasa si se va ocupa de cresterea copilului va primi o indemnizatie de 35% din salariul mediu brut reglementat prin Legea anuala a bugetului asigurarilor sociale de stat. Adica mai putin de 3 milioane de lei.
Acum, indemnizatia pentru cresterea copilului este de 85% din salariul mediu pe economie, adica peste sapte milioane de lei. Daca pana acum puteau beneficia de indemnizatie doar persoanele care cotizasera la bugetul asigurarilor sociale 10 luni inainte de nastere, potrivit proiectului de lege vor primi acesti bani toti cei care au copii mai mici de 2 ani.
Si pentru a nu incuraja totusi femeile sa faca foarte multi copii, alocatia se da pentru cel mult trei copii. Proiectul este acum afisat la adresa de Internet a Ministerului Muncii si este in dezbatere publica.
NOUTATI. "Se schimba principiul dupa care se va acorda indemnizatia, care se va numi de acum alocatie. Vor beneficia de acesti bani toate mamele si toti tatii, indiferent daca au un loc de munca sau nu, adica daca au cotizat sau nu la buget. Noi vrem ca legea sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2006", sustine Stefana Aghergheloaei, secretar general al CNPAS.
Potrivit oficialului de la Casa de Pensii, persoanele care sunt in concediu pentru cresterea copilului inainte de in