Dupa sinistrul sfarsit al unei calugarite, rastignita in timpul unui proces de exorcizare petrecut chiar in interiorul unei manastiri, Biserica e obligata sa-si reevalueze personalul. Pentru revenirea la normalitate si slujirea exclusiva a lui Dumnezeu si a enoriasilor.
Maramures. O mie de ani de crestinism, sute de mii de credinciosi, sute de biserici, zeci de manastiri, cohorte de slujitori ale celor sfinte... Maramuresul, locul in care mireasma sfinteniei se ridica, inalt, pana la ceruri, acolo unde-ti inalti privirea si ruga. Printre speranta, patima si piosenie, uneori se aude un sunet bizar. Pasii schiopatati ai unor purtatori de sutane, oameni si ei, supusi greselilor.
In ultimii ani, Episcopia Ortodoxa a Maramuresului si Satmarului a fost zguduita de cateva scandaluri provocate de pastratorii Sfintelor Taine: certuri, betii, amoruri necrestinesti, batai, abuzuri, greve ale foamei etc.
„Flash-ul presei" a scanteiat in graba peste demolarea bisericii din Vadu Izei (monument istoric, ras cu buldozerele si aruncat in raul Iza, locul si mormintele fiind profanate, pentru a lasa loc ridicarii unui alt lacas de cult), scandalul sexual in care a fost implicat un calugar de la Rohia, cazul cartilor colectate de Securitatea lui Ceausescu de la 50 de parohii maramuresene, carti ajunse abuziv in posesia unei singure manastiri etc...
Acum, scandalul iscat de exorcizarile petrecute in unele lacasuri sfinte, determina o reconsiderare a modului in care inaltii reprezentanti ai Bisericii trec sub tacere fapte reprobabile comise de cei care s-au pus in slujba credintei.
Slujbele de maslu
Legat de modul in care se fac exorcizarile, Arhiepiscopul Clujului si Feleacului, Bartolomeu Anania, declara ca: "Duhurile rele se scot cu post si rug