Dupã ce ministrul finanþelor a estimat cu multã indulgenþã o scãdere a CAS cu 2-3% la anul, duminicã, premierul Tãriceanu, vizibil afectat de reacþia populaþiei ºi a mediului de afaceri la propunerile lui Ionuþ Popescu de "relaxare" a TVA, a venit cu o ofertã imbunãtãþitã: -5% la CAS in 2006.
"Pentru a putea scoate la suprafaþã locuri de muncã in plus ºi pentru a aduce venituri suplimentare la buget, n-ar fi suficientã reducerea cu douã puncte procentuale", a menþionat premierul. Ministrul finanþelor, Ionuþ Popescu, a vãzut ca metodã de aducere la suprafaþã a economiei gri... majorarea TVA-ului.
El a anunþat sãptãmana trecutã cã majorarea cotei de TVA la 22% la 1 ianuarie va fi insoþitã de o scãdere a CAS. El miza insã pe o scãdere a contribuþiilor sociale in medie cu 2-3% pe an panã in 2008, ºi a adãugat cã vor scãdea mai ales contribuþiile angajatorilor.
CAS-ul reprezintã acum 49% din venit, plãtiþi atat de angajat, cat ºi de angajator. Premierul a avansat acest procent de scãdere fãrã a preciza care dintre pãrþi va plãti mai puþin la stat - un motiv in plus sã credem cã a fost o declaraþie exclusiv politicã.
Chiar ºi cu procentul de scãdere indicat de premier, taxarea pe un loc de muncã ar fi de aproximativ 61% anul viitor, unul printre cele mai ridicate din Europa. In altã ordine de idei, Tãriceanu a mai arãtat faptul cã, in primele cinci luni ale anului, salariul mediu brut pe economie a crescut la circa 250 de euro, in condiþiile in care, anul trecut, a fost de circa 190 de euro.
Un calcul simplu aratã cã, prin aceastã estimare, premierul a vrut sã scoatã in evidenþã plusul lãsat de cota unicã la dispoziþia angajatorului pentru a-ºi indemniza salariaþii. Tãriceanu a fãcut aici o greºealã frecventã care a apãrut in toate guvernãrile, mergand pe principiul "dacã stai cu picioarele in foc ºi cu capul in frigider, in medie, te simþi