Dupa ce summit-ul de la Bruxelles s-a incheiat cu un esec datorita imposibilitatii celor doi piloni principali ai Uniunii de a ajunge la un acord in privinta Politicii Agricole Comune (PAC) si a rabatului de care beneficiaza Londra, acum, atat Londra, cat si Parisul incearca sa-si spele greselile intr-o campanie de atragere a simpatiei Estului european.
Astfel, Philippe Douste-Blazy, ministrul de Externe al Frantei, si omologul sau britanic, Douglas Alexander, au ajuns amandoi ieri la Varsovia cu scopul de a cuceri fiecare sustinerea Guvernului polonez. La sfarsitul saptamanii, ministrul francez al Afacerilor europene, Catherine Colonna, se va deplasa la randul sau la Budapesta, cu aceleasi scopuri politice. Reprezentantii britanici, insarcinati cu aceasta munca de refacere a imaginii, au declarat intr-un interviu acordat cotidianului Financial Times ca ''aceste deplasari fac parte din efortul de a explica noilor state membre analiza pe care Guvernul Marii Britanii o ofera acestei situatii, dar si de a intelege mai bine preocuparile lor''. Franta va incerca in special sa convinga Polonia de necesitatea sustinerii Politicii Agricole Comune si va beneficia in cadrul acestei intreprinderi de ajutorul Germaniei. Presa franceza deja vorbeste de un ''Triunghi Weimar'', reprezentat de Franta, Germania si Polonia.
Atat Franta, cat si Marea Britanie au insa multe pacate de ispasit in fata Estului. Chiar daca Chirac declara ca orientarea catre Polonia survine ca un raspuns la gestul ''miscator'' facut de Varsovia la Bruxelles, atunci cand aceasta a cerut chiar o reducere a ajutoarelor de care beneficiaza noii membri in schimbul unui acord asupra bugetului, gestul sau nu este strain de lobby-ul pentru Politica Agricola Comuna, de pe urma careia Franta are cele mai mari castiguri. Evident, propunerea noilor state in cadrul summit-ului de la Bruxelles a lovit in prin