Biroul Informare si Relatii Publice al Curtii de Apel Alba Iulia a facut publice, ieri, motivele care au stat la baza eliberarii din arest preventiv a celor noua inculpati din judetul Hunedoara cercetati penal in dosarul "Aurul dacilor".
Magistratii au decis ca pana la prezentarea propunerii de arestare preventiva nu sunt probe sau indicii temeinice privind infractiunile pentru care sunt cercetati inculpatii, care sa justifice luarea acestei masuri.
Mai mult, unul dintre cei cercetati, Ioan Vasinca, care a plecat in Belgia, poate ingreuna ancheta procurorilor, care se vad pusi, astfel, in situatia de a nu avea cui prezenta dosarul.
De asemenea, din cauza hotararii judecatorilor de a-i elibera pe inculpati exista posibilitatea de a se face presiuni asupra martorilor.
Judecatorii Curtii de Apel au invocat faptul ca, pana la momentul sesizarii instantei cu propunerea de arestare preventiva nu au fost gasite bratarile dacice, evaluate de procurori la 2 milioane de dolari.
Curtea de Apel Alba Iulia a pronuntat, in data de 21 iunie 2005, o incheiere penala prin care a admis recursurile declarate de inculpatii Ciprian State Hidisan, Ion Nedelcu, Florin Ioan Nistor, Mugur Niu Nedelcu, Mihai Zerkula, Iulian Ceia, David Magda, Sorin Florin Popa si Petru Ioan Groza impotriva sentintei pronuntate de Tribunalul Hunedoara si a fost respins recursul declarat de Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia impotriva aceleiasi incheieri.
"Declaratiile unor martori si prezentarea unui film in care au fost implicate persoane in gasirea unei pretinse bratari dacice din aur in situl arheologic Sarmisegetusa Regia din Muntii Orastiei nu sunt probe suficiente pentru a dovedi existenta si apartenenta acestor bunuri la proprietatea publica.