Numai 0,1 - 0,2 la suta dintre bancomatele existente in Romania vor distribui bancnote denominate, incepand cu 1 iulie, a apreciat presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea, intr-o declaratiepentru Rompres.
Acest procentaj va creste gradual, iar spre sfarsitul anului, probabil, toate ATM-urile din Romania vor distribui bancnote noi, a spus presedintele ARB.
"Bancnotele vechi circula in continuare. In noaptea de 30 iunie - 1 iulie vor fi foarte putine ATM-uri care vor distribui numerar nou, bancnote noi. Programele anuntate de banci privind convertirea sau migrarea de la bancnote vechi la bancnote noi sunt foarte, foarte lungi. Sunt banci care si-au propus foarte optimist sa transforme o suta de ATM-uri pe luna", a precizat Ghetea.
Modificarea unui ATM dureaza o ora
Oficialul ARB a explicat ca modificarea unui ATM dureaza circa o ora, insa acesta trebuie verificat pentru a avea siguranta ca totul va fi in regula.
"In noaptea de 30 iunie spre 1 iulie schimbam practic un sistem de lucru, de plata, bancnotele si monedele vor fi schimbate, dar sa nu facem din asta o noapte de Revelion si sa alergam din ATM in ATM sa vedem de unde putem scoate bani noi. Acest lucru il vom putea face probabil in zilele urmatoare. In noaptea respectiva, cel mai probabil, bancile vor pune in functiune treptat cate unul, doua, trei, patru ATM-uri", a spus Radu Gratian Ghetea.
In cadrul ARB, a avut loc saptamana trecuta o intalnire cu toti presedintii de banci pentru a discuta aspectele legate de denominare si au fost identificate o serie de sugestii care au fost transmise Bancii Nationale a Romaniei.
4 zile de foc pentru personalul bancar
"In perioada 30 iunie - 1 iulie bancile nu lucreaza. Lucratorii bancari vom veni insa la banca, cu totii, pe 30 iunie dimineata si probabil ca multi dintre