Cele mai bune evolutii de la Bursa de Valori din prima jumatate a acestui an au apartinut societatilor de investitii financiare (SIF), care, chiar fara a lua in calcul dividendele platite din profitul pe anul trecut, au adus investitorilor de pe piata de capital cele mai mari castiguri. Cresterile actiunilor SIF din prima jumatate a anului, impulsionate de discutiile privind ridicarea pragului de detinere, s-au situat intre 30% si 60%.
Randamente bune au avut si actiunile bancilor si ale producatorilor de farmaceutice, pe fondul unor rezultate foarte bune in primul trimestru. Printre perdanti se numara Rompetrol Rafinare (Petromidia) si Impact, a caror imagine a fost afectata negativ in aceasta perioada de unele scandaluri.
Nu toate societatile din piata au avut evolutii similare in aceasta perioada, unele reusind sa se mentina peste de la inceputul anului, altele inregistrand coborari semnificative pe fondul unor stiri negative.
Cu toate ca tranzactiile de pe piata din primele sase luni, in valoare de 912 milioane de euro, le-au depasit cu mult pe cele din intreg anul trecut (598 milioane de euro), brokerii pun in continuare oscilatiile mari ale pietei pe seama lipsei lichiditatii din piata.
"Evolutia de la Bursa din prima parte a acestui an demonstreaza ca piata de capital din Romania se confrunta cu problema lichiditatii. Intrarile mai semnificative de capital de la inceputul anului au atras o crestere foarte puternica a preturilor, iar retragerile de capital din martie au determinat scaderi la fel de puternice. Principalul motiv este numarul mic de emitenti cu potential de tranzactionare ridicat, pe piata existand putine titluri cu lichiditate buna, care sa poata atrage investitorii straini. Acest lucru face ca piata sa aiba un caracter puternic speculativ", a explicat Rares Nilas, directorul BT Securities. @N_