In premiera, in tara noastra, a fost lansat si testat la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti (SUUB) un sistem de navigatie in chirurgia ortopedica, destinat protezarii articulare a soldului si genunchiului. In premiera, in tara noastra, a fost lansat si testat la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti (SUUB) un sistem de navigatie in chirurgia ortopedica, destinat protezarii articulare a soldului si genunchiului.
De asemenea, acest sistem este folosit si in interventii chirurgicale efectuate pentru corectarea diformitatilor coloanei (scolioze etc.), pentru stabilizarea fracturilor osoase. Acest sistem de ultima ora este folosit in reputate centre de ortopedie din tarile Uniunii Europene si America de Nord. Echipa operatorie, formata din medicii George Tomi si Marinel Drignei, a fost condusa de profesorul Dumitru Stanculescu, seful Clinicii de Ortopedie-Traumatologie din cadrul SUUB.
Cu ajutorul performantului sistem, medicii s-au "plimbat" prin genunchiul pacientei, "dirijati" cu precizie milimetrica in zona de protezare. Comparativ cu metoda folosita pana acum, care se baza pe calculul matematic, actualul sistem de navigatie permite medicilor sa urmareasca pe monitorul calculatorului zona unde se intervine. Sistemul de navigatie computerizata pentru chirurgia ortopedica usureaza luarea unei decizii corecte in ceea ce priveste alinierea si orientarea instrumentarului, componentelor de proba si, in final, a implanturilor articulare.
Scopul sistemului de navigatie este acela de a implanta atat componenta femurala, cat si pe cea tibiala, cu un grad mai mare de precizie decat prin tehnica standard folosita in mod curent. Navigatia chirurgicala face posibila stabilirea anatomiei fiecarui pacient in parte si implantarea protezei cu mai multa exactitate. Sistemul de Navigatie Computerizata costa 150.000 de euro. La acest cost se adauga cel a