Romania se intoarce sontac-sontac in matricea sa culturala si politica: Europa dodoloata. Mai avem putin. Daca schioapata inca nu este insa din vina ei. Ci a celor care au condus-o 15 plus 45 de ani. Si care, in toata aceasta lunga perioada de cosmar, nu au dorit pentru o clipa sa indrepte faradelegile trecutului de care au fost atat de strans legati: cel comunist.
In urma cu exact 65 de ani, Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste invada Romania, cu acordul Germaniei socialiste, declansand teroarea bolsevica asupra Basarabiei, Bucovinei si Tinutului Herta, ocupand strategic si cateva avanposturi la Marea Neagra, in Delta Dunarii. Crime bestiale si agresiuni etno-culturale programatice s-au abatut, de atunci, asupra populatiei romanesti rupta de tara.
Cine uita nu merita, scria Nicolae Iorga. Aceeasi este si parerea lui Joseph Borell, presedintele Parlamentului European al noii Europe.
In urma cu mai putin de o saptamana, Parlamentul European comemora, in deschiderea sesiunii sale plenare, 65 de ani de la ocupatia unei parti a Europei civilizate de catre Uniunea Sovietica, cu propunerea unei rezolutii de condamnare a Pactului Ribbentrop-Molotov. "Pentru jumatate de secol, tarile baltice si-au pierdut accesul la drepturile omului, au suferit deportari si au stat sub teroare.
(...) Cei care uita istoria risca sa o repete", a declarat Joseph Borell in fata plenului forului european, dupa cum, surprinzator, numai ziarul ZIUA a relatat in Romania. Pactul Stalin-Hitler si consecintele sale odioase nu sunt de actualitate pentru presarii si politicianistii dezabuzati de la Bucuresti.
Insa la Bruxelles, Riga, Talinn, Vilnius sau Washington, condamnarea mostenitoarei URSS si obligarea Moscovei la reparatii morale si istorice solicita frust si stringent prezentul. Pentru ca viitorul sa nu mai fie acelasi, inscris in