Cresterea pretului barilului de petrol a temperat cresterea dolarului fata de euro pe pietele internationale. In acelasi timp, pretul unciei de aur, calculat pe London Bullion Market, a urcat ieri dimineata la 443 dolari, fata de 440,5 vineri seara. Majoritatea analistilor considera ca aprecierea euro a avut ca principal beneficiu ieftinirea importurilor de titei. Aceasta creeaza premisele mentinerii unui dolar mai slab decat euro, chiar daca Rezerva Federala va majora zilele acestea dobanda de referinta, pentru a noua oara consecutiv, incepand din luna iunie a anului trecut, de la 3 la 3,25 la suta iar Banca Centrala Europeana ar scadea-o pe cea din euro-zona. O decizie a BCE de modificare a dobanzii este posibila, dupa ce aceasta si-a schimbat tonul, avand in vedere ca Banca Centrala a Suediei a scazut-o deja de la 2 la 1,5 la suta, iar in Marea Britanie se fac presiuni pentru o masura similara. Vinerea trecuta moneda americana a reusit pentru cateva minute sa scada sub pragul de 1,20, dar ieri paritatea a fluctuat intre 1,2106 si 1,2183 dolari.
Euro a crescut dupa publicarea indicelui institutului de conjunctura Ifo, care masoara moralul directorilor germani, care a urcat in iunie cu 0,4 puncte, la 93,3 puncte, dupa patru luni consecutive de scadere.
Analistii cred ca in perioada imediat urmatoare euro va fluctua intre 1,20 si 1,23 dolari, dar ca pe termen mediu moneda americana ar putea scadea la valori de 1,16 - 1,17 dolari, in primul rand datorita diferentialului dintre dobanzile de referinta de pe cele doua maluri ale Atlanticului.
Cresterea pretului barilului de petrol a temperat cresterea dolarului fata de euro pe pietele internationale. In acelasi timp, pretul unciei de aur, calculat pe London Bullion Market, a urcat ieri dimineata la 443 dolari, fata de 440,5 vineri seara. Majoritatea analistilor considera ca aprecierea euro a avut ca pri