Studentii pot verifica existenta anumitor titluri de carti din marile biblioteci universitare fara sa se mai deplaseze pana la sediile acestora. Zece biblioteci din Bucuresti, Iasi, Timisoara, Cluj Studentii pot verifica existenta anumitor titluri de carti din marile biblioteci universitare fara sa se mai deplaseze pana la sediile acestora. Zece biblioteci din Bucuresti, Iasi, Timisoara, Cluj si Galati dispun de sisteme de cataloage online, care se pot accesa de oriunde, de oricine, oricand. Accesand paginile de Internet ale universitatilor, studentii gasesc cu usurinta sectiunea "Cataloage online", care ii ajuta sa localizeze mai usor o anumita carte sau publicatie.
Taxe de acces in biblioteca
Pentru ca sa aiba acces direct la respectivele volume si la alte servicii oferite de biblioteci, studentii trebuie sa obtina un permis de intrare in aceste institutii. Permisul se elibereaza pe baza unui buletin de identitate, a carnetului de student vizat, fiind nevoie de o fotografie si de achitarea unei taxe ce variaza intre 60.000 de lei si 150.000 de lei. Permisul eliberat de catre Biblioteca Centrala Universitara din Bucuresti este valabil in toate cele 13 filiale. Accesul la cataloage si la salile de lectura, imprumutul la domicilu, asistenta in identificarea publicatiilor sunt numai cateva dintre serviciile gratuite oferite de cele mai multe biblioteci universitare si judetene.
Servicii electronice gratuite si contra cost
La Biblioteca Centrala a Universitatii "Politehnica" Timisoara, studentii au acces la o gama larga de servicii electronice gratuite: prelungirea termenului de imprumut al cartilor sau rezervarea publicatiilor se fac online, precum si informarea utilizatorilor prin e-mail asupra noutatilor legate de activitatea din biblioteca. Contra cost, bibliotecile dau posibilitatea studentilor sa acceseze Internetul si unele enci