Cioburi s-a facut Sticlaria din Avrig. Parte a fabricii lucreaza inca, chiar daca doar pe comenzi din afara care le limiteaza fiecare taietura. Mai exista o categorie de sticlari care au supravietuit ultimilor ani, cei care au incercat sa isi faca propriile afaceri.
Localitatea Avrig se poate lauda cu o traditie de aproape 400 de ani in modelarea sticlei. Se pare ca meseriasii sasi au adus acest mestesug in zona. Arta modelarii a devenit ramura industriala in fabrica organizata de comunisti in localitate. Pentru ca sasii se tot imputinau, au fost adusi moldoveni pentru a le lua locul. Lucrurile au evoluat mult dupa schimbarea regimului. Producatorii se straduiesc astazi sa faca fata pietei, dar mai ales pretului la gazul metan.
SALARII MICI. Plata lunara a unui lucrator de la Fabrica de sticla din Avrig variaza intre 3 si 8 milioane de lei, mult prea putin pentru munca depusa
LA GURA CUPTORULUI. La fabrica de sticla din Avrig, totul se face manual. Suflatorii, pentru un salariu de maximum 8 milioane de lei, in functie de categoria profesionala, modeleaza cu propriii plamani sticla. Ei scot din cuptoarele care ating temperatura de 1.600 de grade Celsius basicile de sticla. Sufla in capatul furcilor dupa ce le introduc in forme de metal, pana pasta transparenta capata formele dorite. Pe langa cei care dau forme materiei incandescente mai muncesc alte cateva zeci de oameni care modeleaza picioare de pahare la trumar, o instalatie alimentata cu gaz care inmoaie inca o data pasta transparenta, si de cate ori este nevoie, pana la obtinerea formei dorite. Altii pun formele inca abstracte de materie pe plite plate ca niste arzatoare de gaz pentru a le intari. Atat cat sa ajute la obtinerea modelelor dorite.
La gura cuptoarelor lucreaza incepatorii unei meserii pentru care nu mai exista scoala, sticlarii-ucenici. Ei topesc modele nereusite sau asa-numi