Atat ineficienta sectorului, cat si explozia preconizata a deficitului extern determina statul sa nu permita furnizorilor sa importe energie electrica la preturi mici, preferand tarifele piperate autohtone
Romania ramane tributara unui sistem energetic in continuare nerestructurat si ineficient, pe care consumatorii casnici il vor duce in carca si de acum incolo, in ciuda asa-zisei liberalizari a pietei energiei electrice, a fost concluzia seminarului "Liberalizarea pietei energiei electrice - implicatii si influente asupra evolutiei pretului", organizat de Frontal Media. Autoritatile protejeaza, in continuare, un sistem energetic cu costuri enorme, ale carui preturi sunt pe masura pentru a le acoperi. Acest sistem a fost perpetuat, de-a lungul anilor, pentru masuri sociale si electorale, in loc sa se incerce o restructurare coerenta a sa, in vederea rentabilizarii.
Gradul de deschidere a pietei de energie va fi, de la 1 iulie 2005, de circa 83 la suta, cu 33 la suta mai mare fata de cel prevazut initial, a anuntat, recent, Ioan Codrut Seres, ministrul Economiei si Comertului.
Practic, toti consumatorii non-casnici vor putea sa-si aleaga furnizorul.
In prezent, in Romania exista peste opt milioane de consumatori captivi (integral reglementati) si 2.000 de consumatori care au dreptul sa-si aleaga furnizorul.
De asemenea, exista 52 de producatori de energie electrica partial reglementati, opt societati de distributie si furnizare integral reglementate si 72 de furnizori concurenti independenti.
In prezent, in Europa, exista un grad legal de deschidere de 100 la suta, printre altele, in Spania (grad real de deschidere 18 la suta), Germania (real 39 la suta), Danemarca, Finlanda, Suedia, Marea Britanie si Norvegia (real - 50 la suta).
In Romania, gradul legal de deschidere a pietei este, in prezent, de circa 55 la suta