Legea pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, adoptata, marti, de deputati, defineste drept infractiune, pedepsita cu inchisoare de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi, stabilirea cu rea-credinta de catre contribuabil a impozitelor, taxelor sau contributiilor, a unor sume de bani cu titlu de rambursari sau restituiri de la bugetul general consolidat sau compensari datorate bugetului general consolidat.
Tot cu inchisoare, dar de la 2 la 8 ani, se pedepsesc o serie de fapte savarsite in scopul sustragerii de la indeplinirea obligatiilor fiscale, printre care ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile, executarea de evidente contabile duble si sustragerea de la efectuarea verificarilor financiare, fiscale sau vamale prin nedeclararea, declararea fictiva sau inexacta cu privire la sediile principale sau secundare ale persoanelor verificate. Daca prejudiciul adus este mai mare de 100.000 euro, limita maxima a pedepsei se majoreaza cu doi ani. Daca prejudiciul adus este de peste 500.000 euro, limitele pedepsei prevazute de lege se majoreaza cu 3 ani. In cazul savarsirii unei infractiuni de evaziune fiscala prevazute de lege, daca in cursul urmaririi penale sau al judecatii, pana la primul termen, invinuitul sau inculpatul acopera integral prejudiciul cauzat limitele pedepsei pentru fapta savarsita se reduc la jumatate. Daca prejudiciul cauzat si recuperat in aceleasi conditii este de pana la 100.000 euro, se poate aplica pedeapsa cu amenda. Daca prejudiciul cauzat si recuperat in aceleasi conditii este de pana la 50.000 de euro, se aplica o sanctiune administrativa, care se inregistreaza in cazierul judiciar.
Legea pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, adoptata, marti, de deputati, defineste drept infractiune, pedepsita cu inchisoare de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi, stabilirea cu rea-credinta de catr