Romanii si bulgarii, pretendenti la fotoliile de europarlamentari, vor „inghiti" din bugetul comunitar peste 14,5 milioane de euro. Integrarea in Uniunea Europeana va insemna pentru Romania si desemnarea prin alegeri a unui numar de 35 de europarlamentari, care sa reprezinte tara noastra in cel mai inalt for deliberativ al Europei.
Romania va dispune de europarlamentari din momentul intergarii sale, cu drepturi depline, in Uniunea Europeana. Adica din 2007 sau, daca se va aplica clauza de salvgardare, doar din anul 2008. Pana atunci, Romania si-a desemnat 35 de observatori la Parlamentul European de la Strasbourg.
Observatorii romani si bulgari vor avea aceleasi indatorii, obligatii si atributii ca si restul parlamentarilor europeni, mai putin insa dreptul la vot.
Cel mai mare Parlament
Parlamentul European are trei puncte de lucru. Sedintele de plen se desfasoara la Strasbourg, comisiile parlamentare isi desfasoara de regula activitatea la Bruxelles  unde se afla Comisia si Consiliul Uniunii Europeane, iar secretariatul functioneaza in Luxemburg.
Membrii Parlamentului European sunt alesi diferit de la tara la tara, prin sufragiu universal si direct de catre cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene. Nu exista insa o procedura uniforma de alegere la nivelul european.
Astfel, in Italia si Marea Britanie sunt alesi in mai multe circumscriptii regionale, pe cand in Franta, Spania si Austria sunt alesi pe plan national intr-o singura circumscriptie. Parlamentul European s-a nascut inca din anul 1979 si este cel mai mare parlament multinational din lume, el reprezentand interesele a nu mai putin de 25 de tari (27 o data cu integrarea Bulgariei si Romaniei) cu o populatie de peste 455 de milioane de locuitori.
@N