Desi este cel mai bine pregatit segment din economia romåneasca pentru aderarea la Uniunea Europeana, nici industria IT&C nu va traversa lin pragul integrarii, spun cei mai importanti oameni din industrie.
Avem o industrie IT&C care terce anul acesta de 4 miliarde de euro, cifra confirmata atåt oficial, de ministerul de resort, cåt si de analizele companiei americane IDC, utilizate in raportul EITO (European Information Technology Obser-vatory, raportul 2005).
Avem deja un segment al telefoniei mobile extrem de fierbinte, avansat tehnologic si deja ultraconcurential. Operatorii de telefonie mobila vor incasa anul acesta din servicii 1,175 miliarde de euro, aceasta estimare fiind facuta fara a lua in calcul anuntata relansare a Cosmorom, care va avea loc in a doua jumatate a anului. Aproape 300 de milioane de euro vor fi investiti in infrastructura.
Spre comparatie, piata de telefonie fixa abia depaseste 700 de milioane de euro, iar investitiile in infrastructura ajung la 150 de milioane de euro in 2005. Concurenta s-a ascutit si pentru RomTelecom, iar pregatirea operatorului alternativ PosTelecom ar putea marca inca o lovitura pentru fostul monopol.
Romånia are si o importanta industrie de soft si servicii, care prin iesirea pe pietele occidentale si-a demonstrat competitivitatea. Industria de soft, cu sisteme de operare si aplicatii, urca spre 100 de milioane de euro, iar cea de servicii IT ajunge si ea la 175 de milioane in 2005.
Am våndut soft catre cel mai mare producator din lume in acest domeniu, Microsoft, si am atras atentia giantilor lumii IT&C: IBM, HP, Oracle, SAP, Ericsson sau Siemens. Facem local productie de componente hardware pentru companii mari, måna de lucru ieftina, dar profesionista atrage tot mai multi investitori de calibru. Ramånem in continuare ultima tara din periferia UE in