- Domnule Ion Iliescu, in ultima perioada s-au reluat o serie de teme din perioada anilor '90, iar dvs. nu ati avut nici un raspuns. De ce?
- in primul rand, as vrea sa spun in legatura cu "spectacolul" la care asistam ca este vorba de o diversiune. La 15 ani sunt reluate teme si argumente care au fost vehiculate intr-un mod obsesiv, mai ales cu prilejul a ceea ce s-a numit fenomenul Piata Universitatii.
Dar de ce dupa 15 ani se reiau aceste teme care au fost "batatorite" excesiv in acest timp? Cui slujeste aceasta actiune? Este marea intrebare care m-a si nedumerit, m-a revoltat si m-a indignat. E o campanie care se vrea o presiune organizata, dirijata asupra opiniei publice si inclusiv asupra unor instante care cerceteaza unele fenomene.
in al doilea rand, nu am vrut sa intru in polemica, pana acum, cu nimeni. Cu cine sa intru in polemica? Oamenii care apar in prim-plan ca promotori ai acestei campanii sunt ei insisi amestecati in fapte de violenta si n-au nici un fel de autoritate morala.
- Adica cine e amestecat in fapte de violenta?
- Vad ca, in calitate de reclamanti, apar tocmai cei ce au fost foarte activi in actiuni violente impotriva institutiilor statului, care au fost prezenti peste tot - la 12 ianuarie, la 18 februarie cand a fost devastata cladirea Guvernului, in Piata Universitatii, in tulburarile din 13 iunie. Ei acum se prezinta ca justitiari. Cu ce autoritate morala?
- Credeti ca sunt forte politice in societatea civila care vor sa va incrimineze?
- Fara indoiala. Sunt cei care au intretinut, in toata aceasta perioada, o stare de tensiune permanenta. Sunt oameni care au ramas cantonati la nivelul sloganurilor vehiculate in Piata Universitatii si a perioadei care a precedat Piata Universitatii. Sunt oameni frustrati, care in perioada dictaturii lui Ceausescu "n-au suflat in front".
N-au a