Intr-un interviu acordat cotidianului Financial Times, comisarul european insarcinat cu problemele monetare, Joaquin Almunia, a precizat ca Italiei i se va acorda un ragaz de doi ani de zile, respectiv pana in 2007, pentru redresarea situatiei economice si scaderea deficitului bugetar astfel incat sa reintre in cadrul impus de Pactul de stabilitate al zonei euro. Termenul acordat se considera a-i fi suficient lui Silvio Berlusconi pentru a lua masurile necesare. Roma a anuntat insa ca a inceput lucrul la un plan de buget pe termen lung care tinteste la o reducere a cheltuielilor, dar care va incalca Planul de stabilitate atat anul acesta, cat si pe 2006, avand in vedere ca deficitul public se ridica la 106 procente din Produsul Intern Brut (PIB), cata vreme limita euro este de 60 de procente.
Analizele spun, insa, ca nu apare nici un semn de redresare din partea Italiei, economia acesteia alunecand incet-incet in recesiune, productia industriala ramanand amortita in jurul unei cresteri de 0,7 la suta, iar Produsul Intern Brut scazand lunar.
Situatia Italiei urmeaza a fi reanalizata in iulie in cadrul unei intalniri a ministrilor de Finante, ocazie cu care va fi discutat si cazul Portugaliei, care a depasit, la randul ei, prevederile Pactului de stabilitate.
Intr-un interviu acordat cotidianului Financial Times, comisarul european insarcinat cu problemele monetare, Joaquin Almunia, a precizat ca Italiei i se va acorda un ragaz de doi ani de zile, respectiv pana in 2007, pentru redresarea situatiei economice si scaderea deficitului bugetar astfel incat sa reintre in cadrul impus de Pactul de stabilitate al zonei euro. Termenul acordat se considera a-i fi suficient lui Silvio Berlusconi pentru a lua masurile necesare. Roma a anuntat insa ca a inceput lucrul la un plan de buget pe termen lung care tinteste la o reducere a cheltuielilor, dar care va inc