De mai multe luni, zeci de mii de copii din toata tara ai caror parinti au optat pentru virarea alocatiilor catre bancile comerciale asteapta sa-si primeasca drepturile banesti. Directiile de Munca spun ca nu s-au mai dat banii pentru ca nu au fonduri pentru comisioanele cerute de bancile comerciale. In Romania, cand doresti sa simplifici un lucru, il complici si mai mult. Copiii ai caror parinti au ales ca alocatiile sa le fie virate in conturi deschise la banci au ramas acum fara alocatii. De mai multe luni, zeci de mii de copii din toata tara asteapta sa-si primeasca drepturile banesti garantate prin lege.
Din dorinta de a simplifica modalitatea de plata a alocatiilor pentru copiii prescolari, parintii acestora au dreptul sa opteze pentru virarea banilor intr-un cont bancar. Parintii au stat la cozi, au facut cereri si, cand situatia parea ca s-a rezolvat, nu au mai primit banii.
De doua luni, spun oficialii, "ba de mult mai multe", spun cei in cauza, alocatiile pentru copiii prescolari care trebuiau virate in bancile comerciale nu au mai fost primite. Si se pare ca situatia va mai tine inca aproape o luna. Motivul? Birocratia tipic romaneasca. Suma pe care trebuie sa o primeasca lunar copiii nu este mare, este vorba de 225.000 de lei. Dar sunt bani care li se cuvin prin lege celor mici, bani care sunt acum blocati in conturi. Surse din Directia de Munca Bucuresti spun ca alocatiile nu se mai vireaza din cauza ca nu sunt bani pentru comisioanele cerute de bancile comerciale.
"In Bucuresti sunt aproape 15.000 de parinti care au optat ca alocatia copiilor lor sa fie virata in banci comerciale. Numarul fiind atat de mare, noi nu avem cum sa facem ordine de plata pentru fiecare cont. Si atunci platim cu borderou. Bancpost accepta aceasta modalitate de plata, dar celelalte banci comerciale cer comisioane. Comisionul cerut de banci este de aproxim