Creditul de consum a inregistrat in luna mai cea mai mare expansiune din ultimul an si jumatate, ajungand la un sold de 105.139 miliarde de lei (echivalentul a 2,9 miliarde de euro), indica datele Bancii Nationale.
Exprimata procentual, cresterea in luna precedenta a fost de aproape 14%, mai mult decat dubla fata de cea inregistrata in luna aprilie. De la inceputul anului ritmul de expansiune al creditului de consum a inregistrat o intensificare constanta, aceasta devenind mai evidenta din luna martie.
In ianuarie, soldul creditului de consum marcase o crestere de aproape doua procente.
"Cresterea a fost excesiva inca de pe primul trimestru, cand consumul a fost singura componenta care a inregistrat o majorare mai mare decat cea a PIB, de 5,9%. Pentru jumatatea anului, trebuie sa ne asteptam ca ponderea consumului sa fie mai mare. Teoretic, este nevoie de masuri pentru limitarea consumului.
Pe de alta parte, efectul pervers al limitarii consumului va fi limitarea cresterii economice, in conditiile in care aceasta este sustinuta in principal de consum", spune Liviu Voinea, director de cercetare in cadrul Grupului de Economia Aplicata.
El considera ca masurile care au fost luate initial pentru limitarea consumului au venit prea tarziu, iar acum isi arata efectul.
"Pe de alta parte, este greu de controlat consumul prin metode directe intr-o economie care a fost subdimensionata si a consumat prea putin timp de atatia ani. Daca se doreste limitarea consumului, trebuie stimulate instrumentele de economisire", mai spune Voinea.
Pe de alta parte, nici majorarea TVA nu va avea un efect sensibil asupra cererii, intrucat aceasta este destul de elastica si, cel putin in cazul bunurilor achizitionate pe credit, o crestere a pretului cu cateva procente va determina o crestere foarte mica a efortului lunar