Incepand cu data de 4 iulie, institutiile pietei de capital vor trece la tranzactionarea pe baza de preturi in leu nou, prin taierea a patru zerouri din cel vechi. In vederea pregatirii denominarii, in saptamana 27 iunie - 1 iulie nu se vor realiza tranzactii la Bursa de Valori Bucuresti, Bursa Electronica Rasdaq si Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu.
In urma denominarii, preturile actiunilor vor fi exprimate in lei noi, cu patru zecimale. Astfel, pretul unei actiuni SIF Banat-Crisana, de 12.900 lei vechi, va deveni 1,2900 lei noi, adica 1 leu si 29 de bani. O actiune SNP Petrom, de 4.040 lei vechi va avea un pret de 0,4040 lei noi, iar pretul unei actiuni Sofert de 76 lei vechi, va deveni 0,0076 lei noi, adica 0,76 bani. "Utilizarea noilor preturi va presupune o perioada de adaptare psihologica pentru investitori, analisti si brokeri, astfel incat acestia ar trebui sa isi sporeasca putin atentia in prima perioada de dupa denominare, pentru a evita confuziile si erorile. Pe langa aspectele de ordin tehnic, o intrebare importanta legata de denominare este cea despre efectul operatiunii asupra preturilor actiunilor, mai exact, o teorie la moda este cea conform careia preturile vor creste brusc datorita unui fenomen de "rotunjire" in tranzactionarea actiunilor (rotunjire generata tot psihologic, de investitorii din piata, nu ca urmare a unor elemente tehnice)" este de parere Razvan Pasol, director general al SSIF Intercapital Invest.
Denominarea in Turcia si Polonia
In Turcia si Polonia, alte state din zona care au aplicat denominarea, influentele asupra Bursei au fost nesemnificative. Dintre tarile din zona, Turcia a trecut recent printr-o operatiune similara, in care lira a pierdut sase zerouri incepand cu 1 ianuarie 2005. In prima luna de dupa denominare, indicele oficial al Bursei din Istanbul, National-100, a castigat 9,4 l