Sindicatele considera inacceptabila reducerea de la 85 la suta la 35 la suta din salariul mediu brut pe economie a indemnizatiei pentru cresterea copilului. Ministrul Muncii sustine insa ca, in prezent, exista 150.000 de familii care nu primesc indemnizatii. "Acestea ce fac? Copiii lor nu trebuie sa creasca?", s-a intrebat ministrul Gheorghe Barbu.
Ministrul Muncii, Gheorghe Barbu, a anuntat ieri ca proiectul de lege privind reducerea alocatiilor de nastere este doar o propunere, dar care are la baza o cerinta a Bancii Mondiale si din care 50.000 de familii pierd din venituri, insa alte 200.000 castiga.
"Nu vad unde este inechitatea acestei propuneri, de pe urma careia, intr-adevar, 50.000 de familii pierd, dar in acelasi timp alte doua sute de mii de familii vor castiga", a afirmat ministrul Muncii. Sindicalistii de la Blocul National Sindical sustin o varianta prin care sa primeasca indemnizatie si mamele care nu au fost asigurate conform Legii 19/2000, dar care sa mentina si varianta actuala de 85 la suta din salariul mediu brut pentru persoanele care au contribuit la asigurarile sociale.
Ministrul Muncii a mai spus ca un alt argument in favoarea formei actuale a acestui proiect legislativ ar fi deficitul sistemului de pensii. Potrivit ministrului, in Romania pensiile nu pot creste decat in masura in care aceasta prestatie este subventionata de la bugetul de stat. "Asta pentru ca sistemul nu reuseste sa colecteze suficiente sume pentru a se sustine, din cauza contribuabililor, mici ca numar", a spus Barbu.
BNS ar fi de acord cu plata unei indemnizatii fie si de 35 la suta, cat propune Ministerul Muncii pentru persoanele care nu au contribuit pana acum la asigurarile sociale si nu beneficiau de ajutor financiar pentru cresterea copilului, insa, pentru salariatele afiliate la BNS, care au contribuit si contribuie cu sume substantiale la bug