Bursa de la Sibiu a inregistrat, in primul semestru al acestui an, un volum al tranzactiilor de 107.790 contracte futures si optiuni. Dintre acestea, o pondere de 97 la suta au avut-o contractele futures (valoarea lor depasind 46 milioane de euro).
Cele mai tranzactionate contracte au fost cele pe actiuni. Dintre acestea se distinge SIF Moldova, derivatele pe aceasta actiune reprezentand aproximativ 28 la suta din totalul tranzactiilor din primul semestru.
Dintre celelalte Societati de Investitii Financiare, pentru investitori a mai prezentat interes SIF Oltenia, care a inregistrat aproximativ 16 la suta din volumul de tranzactionare, dupa derivatele pe SNP Petrom (aproape 18 la suta). La randul lor, derivatele pe actiunile Bancii Transilvania si Rompetrol Rafinare Constanta au avut o cota din piata de 6,3 la suta, respectiv 5,15 la suta, celelalte actiuni avand volume de tranzactionare sub 2 la suta din piata derivatelor. Derivatele pe cursurile de schimb au acoperit 22 la suta din volumul total pe primele sase luni, cel mai mare interes inregistrandu-se pe raportul dintre moneda europeana si cea americana. Astfel, paritatea euro/dolar a avut o cota de tranzactionare de 12,14 la suta. In ceea ce priveste contractele futures pe raportul leu/euro, ele au acoperit circa 10 la suta din volum, in timp ce derivatele pe raportul leu/dolar au fost sub 1 la suta. "Explicatia interesului mai mare al investitorilor pentru derivatele pe actiuni comparativ cu cel pe derivatele valutare se regaseste in faptul ca piata actiunilor este una mai libera, mai transparenta, fiind bazata in mare parte pe influenta cererii si a ofertei asupra evolutiei preturilor", explica evolutia pietei sibiene Remus Stoica, specialist la Casa Romana de Compensatie. "In schimb, politica interventionista a BNR pe piata valutara a descurajat investitorii, ma refer in primul rand la speculatori