Eventuale noi reglementari pentru limitarea vitezei de crestere a creditarii, recomandate BNR de catre FMI, vor fi ineficiente, la fel ca si cele introduse in februarie 2004, a declarat, ieri, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea, la o conferinta FinMedia.
"Masurile din trecut nu au dus la limitarea deficitului de cont curent si a consumului. Solicitarea facuta de catre FMI catre Banca Nationala este o abordare gresita, care dovedeste lipsa unei cunoasteri profunde a realitatilor romanesti", a spus Ghetea.
In opinia presedintelui ARB, cererea de credite va ramane in continuare ridicata si doar o parte nesemnificativa din importuri ar putea fi afectata printr-o eventuala reducere a finantarilor acordate de banci.
Electronicele au cea mai mare pondere in importuri
Datele inregistrate de Institutul National de Statistica par insa sa dea dreptate FMI. Cea mai mare pondere in structura importurilor la nivelul lunii trecute o detine grupa de produse - masini si dispozitive mecanice, masini, aparate si echipamente electrice, aparate de inregistrat sau de reprodus sunetul si imaginile cu 22,2 la suta din totalul importurilor.
In schimb dinamica acestei categorii este net inferioara importurilor de minereuri si petrol, care au crescut luna trecuta cu 42,5%, fata de 18,4% in primul caz.
Creditul de consum a depasit luna trecuta bariera de 100.000 de miliarde de lei
Potrivit datelor BNR, creditul de consum a inregistrat in luna mai o crestere importanta de aproape 14%, ajungand la un sold de 105.139 miliarde lei, in timp ce totalul imprumuturilor imobiliare si ipotecare au urcat cu 5%, pana la 39.567 miliarde de lei.
Majoritatea creditelor de consum sunt in moneda nationala, nivelul acestora atingand 68.325 miliarde de lei, fata de 36.814 miliarde echivalent lei in valuta.