"Ai nevoie de curaj ca sa fii refugiat", spune sloganul ales pentru Ziua Mondiala a Refugiatului. Un grup de oameni a avut curaj si a adus in fata publicului universul cultural al refugiatilor care s-au stabilit in Romania.
Figurine din teracota, papusi imbracate in porturi traditionale africane, irakiene sau iraniene, muzica in limbi necunoscute si bucate din diferite colturi ale lumii - astfel am putea descrie, printr-o enumerare sumara, una dintre sarbatorile organizate de refugiati. "Ne-am propus sa aratam publicului ce aduc refugiatii cu ei din tara lor, in afara de suferinta. Ce minunatii culinare au", ne-a declarat Cristian Lazar, presedinte ARCA (Forumul Roman Pentru Refugiati si Migranti), organizatorul evenimentului. Pentru a umple farfuriile prietenilor si curiosilor, sase femei au lucrat de la sapte dimineata pana spre inceputul petrecerii. Ele au pregatit optsprezece feluri de mancare. Puteai sa aduni intr-o singura farfurie preparate traditionale din cel putin patru tari. Nu a fost complicat sa se gaseasca gospodine care sa faca toate aceste bunatati.
DIFICIL. Mai greu s-au gasit ingredientele necesare. Pentru orezul Kabuli Palao, din Afganistan, au fost cumparate cateva pistiluri ale unei flori care nu creste in Romania. Gloria Mabibula, refugiata din Afganistan, ne-a spus ca la fel de dificil este sa gasesti orezul Basmati potrivit pentru acest preparat. "Nu e bun orezul vostru, nu e bun, noi il folosim doar in ciorbe", a insisitat Gloria. Puiul la cuptor facut dupa o reteta din Afganistan a fost preparatul care a disparut cel mai repede din farfurii. Specificul bucatariei din Kurdistan a fost reprezentat, in special, de ciorba de linte Fu-Fu, care avea gust de iahnie de fasole. Kalksa Zahida ne-a spus ca pe langa ciorba a preparat si un sos din iaurt, castraveti si condimente, iar pentru chiftele din carne si orez a apelat la sotul ei. "I