O serie de teste specifice asociate cu varsta mamei reprezinta cel mai bun mijloc de a depista anomaliile cromozomiale, in special sindromul Down, au anuntat cercetatorii englezi. Potrivit acestora, testarea in primul trimestru de sarcina este mai putin traumatizanta si le confera siguranta parintilor.
Primul factor de risc pentru sindromul Down, cunoscut si ca trizomia 21, este varsta mamei: cu cat gravida este mai in varsta, cu atat riscurile sunt mai mari. Astfel, o femeie de 20 de ani prezinta un risc de 1 la 1.500 de a avea un copil trizomic, in timp ce una de 40 de ani are o posibilitate din 111 de a concepe un astfel de copil.
Exista diferite metode de diagnosticare a sindromului Down. Ele sunt utilizate in functie de estimarea riscului de anomalie cromozomiala.
Prima este ecografia, apoi testele sangvine din al doilea trimestru de sarcina, care evalueaza nivelul a trei hormoni placentari. Asocierea acestor doua metode creste siguranta diagnosticului.
Daca unul dintre rezultate este susceptibil, medicul poate prescrie o amniocenteza (prelevarea unei probe de lichid amniotic), care stabileste cu siguranta prezenta sau nu a anomaliilor cromozomiale.
Doctorul Kypros Nicolaides de la Kingâs College Hospital din Londra recomanda ca aceste investigatii sa se efectueze in primul trimestru de sarcina. "Depistarea anomaliilor cromozomiale in primul trimestru de sarcina si nu in al doilea ii linisteste pe parinti. Pe de alta parte, numarul testelor invazive se reduce considerabil", a concluzionat specialistul. O serie de teste specifice asociate cu varsta mamei reprezinta cel mai bun mijloc de a depista anomaliile cromozomiale, in special sindromul Down, au anuntat cercetatorii englezi. Potrivit acestora, testarea in primul trimestru de sarcina este mai putin traumatizanta si le confera siguranta parintilor.
Primul factor de risc pe