Daca a fost sau nu constitutionala asumarea raspunderii Guvernului pe Legile proprietatii si justitiei, vom afla abia saptamana viitoare.
Curtea Constitutionala a amanat, ieri, pentru data de 6 iulie examinarea contestatiei depuse de PSD dupa ce cabinetul a cerut Parlamentului sa-i acorde increderea pentru reforma justitiei si proprietatii. Decizia a fost luata dupa ce Guvernul a solicitat mai mult timp pentru formularea unui punct de vedere pe aceasta tema.
PSD a contestat la Curtea Constitutionala pachetul de legi privind proprietatea si reforma justitiei, invocand incalcarea - in cadrul asumarii raspunderii guvernamentale de catre Cabinetul Tariceanu - a articolului 114 din Constitutie, care prevede faptul ca raspunderea este angajata pentru un act normativ, si nu pentru un pachet de legi.
Potrivit Mediafax, jurisprudenta Curtii Constitutionale releva ca o sesizare similara - formulata in 3 aprilie 2003, de catre grupul parlamentar al PRM din Camera Deputatilor - a fost respinsa. PRM sesiza atunci Curtea Constitutionala in legatura cu neconstitutionalitatea asumarii raspunderii pe pachetul de legi anticoruptie - format din 17 acte normative - de catre Guvernul Nastase. PRM invoca neconstitutionalitatea adoptarii prin asumarea raspunderii guvernamentale a acestui pachet de legi, deoarece era vorba de mai multe legi, nu doar de una singura si, astfel, s-ar fi incalcat articolul 113 din Constitutie.
Membrii Curtii Constitutionale urmeaza sa ia in discutie si sesizarea magistratilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) cu privire la initiativa de modificare a actualului cadru legislativ privind reforma justitiei. Sectiile Unite ale ICCJ au stabilit, in 3 mai, printr-o decizie, ca initiativa de modificare a actualului cadru legislativ privind reforma justitiei este inoportuna si ca proiectele de legi contravin Constitutiei si principiilo