Unul dintre fostii actionari ai Bancii Dacia Felix (BDF), actualmente Eurom Bank, Ioan Ilie Mania, impreuna cu amicul sau, Ioan Sima, presedintele fostei banci, au pus la punct un mecanism perfid, prin care Mania a sustras milioane de dolari. Anii sai de "glorie" au fost 1993 si 199
In cele din urma, in 1999, Mania a fost trimis in judecata. Sentinta, prin care s-a dovedit ca acesta este vinovat de inselaciune, a venit abia in 2004, cand fapta fusese prescrisa, astfel ca nu a mai putut fi tras la raspundere. Urmasa BDF, Eurom Bank, a incercat sa recupereze banii, 25,7 milioane de dolari, insa fara reusita.
Procurorii Parchetului Curtii de Apel Cluj l-au trimis in judecata pe Ilie Mania pentru inselaciune si uz de fals, ambele in forma continuata. Mania are cetatenie italiana si locuieste in provincia Castellone din Italia. Dupa un proces ce a durat patru ani, in martie 2004 Judecatoria s-a pronuntat cu privire la acest caz, dar a fost prea tarziu.
"Italianul" a fost gasit vinovat si ar fi trebui sa raspunda penal pentru faptele sale, dar acestea se prescrisesera. Adica, de cand s-au comis infractiunile s-a scurs perioada in care Mania putea fi condamnat, astfel ca judecatorii, "legati de maini" chiar de legislatia romaneasca, au dispus incetarea procesului penal impotriva fostului actionar al BDF.
Desi risca o pedeapsa dura, Mania nici macar nu a fost prezent in sala de judecata la pronuntarea sentintei. Pe tot parcursul cercetarilor, Mania a negat toate acuzele.
Traseul banilor, via Timisoara
In perioada aprilie 1993 – decembrie 1994, Mania, in calitate de director la societatea Lirom din Timisoara, a indus in eroare functionarii BDF, cu complicitatea presedintelui bancii, Ioan Sima.
"Italianul" a obt