Majorarile salariale ce trebuiau acordate bugetarilor incepand cu 1 octombrie vor fi amanate pentru anul viitor. Decizia e una dintre consecintele rectificarii bugetare anuntate ieri de ministrul Finantelor, Ionut Popescu.
Guvernul a decis ieri sa majoreze bugetul ministerelor din domeniile pentru care se poate activa clauza de salvgardare ce pune in pericol integrarea Romaniei in UE in 2007. Astfel, Ministerul Administratiei si Internelor va primi in plus putin peste 5.000 miliarde de lei, Ministerului Justitiei i se vor aloca circa 2.000 miliarde de lei, iar celui Public, aproape 296 miliarde de lei. Totodata, Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate va primi aproximativ 5.000 miliarde de lei, din care cea mai mare parte - 3.600 miliarde de lei - va fi alocata pentru medicamentele compensate si gratuite.
CONSECINTE. Popescu (foto) a mai anuntat ca in sedinta de Guvern a fost supus adoptarii un act normativ prin care cea de-a doua transa a majorarilor salariale ce trebuia acordata bugetarilor incepand cu 1 octombrie va fi amanata pana la inceputul anului viitor, pentru a nu afecta cheltuielile de personal din 2005.
PERDANTI. Din categoria ministerelor ale caror fonduri vor fi diminuate ca urmare a acestei revizuiri, cel mai mare "perdant" va fi Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, din bugetul caruia vor fi taiate aproape 6.500 miliarde de lei. Putin peste 6.000 miliarde de lei se vor reduce si din bugetul Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului. De la Aparare se vor taia aproape 3.000 miliarde de lei, de la Agricultura, putin peste 1.400 de miliarde. Bugetul MEC va fi redus cu aproape 650 miliarde de lei, urmand ca din cel alocat Ministerului Sanatatii sa se "taie" 615 miliarde de lei. Cea mai mica reducere se va inregistra la Ministerul Integrarii, care va pierde doar 250 miliarde de lei. Majorarile