Interventia de vinerea trecuta a BNR, care a cumparat mai multe zeci de milioane de euro, urmata de cateva aparitii sporadice a creat un reflex de aparare dealerilor bancari.
De ce sa vinzi mult intr-o singura zi, cand mai bine imparti ordinele pentru mai multe sedinte, se intreba un dealer. Banca centrala a aratat clar ca nu doreste o scadere sub 3,6 lei, cel putin in aceste zile inainte de denominare.
Ieri minimul zilei inregistrat de cotatiile euro au fost de 3,5950 - 3,6 lei, dupa care ordinele de cumparare au adus cursul mediu la 3,6050 lei, valoare identica cu cea de marti. In partea a doua a zilei cotatiile s-au stabilizat la 3,6020 - 3,6060 lei.
Aprecierea previzionata a monedei nationale din urmatoarele luni, care ar avea drept scop limitarea si restrangerea inflatiei se loveste insa de puternice obstacole, cresterea deficitului de cont si a celui comercial.
Conform datelor Institutului National de Statistica, in primele cinci luni deficitul comercial a avansat la 3,22 miliarde de euro, ceea ce reprezinta o crestere cu circa un miliard de euro fata de perioada ianuarie - mai 2004.
Pentru limitarea acestor deficite sunt asteptate mai multe masuri administartive, precum limitarea creditarii si majorarea TVA din 2006, decizii prin care se va incerca limitarea cresterii consumului care a creat presiune pe importuri. Dolarul a inregistrat o usoara crestere, de la 2,9809 la 2,9891 lei, efect al evolutiei paritatii euro/dolar. Euro a evoluat pe pietele internationale intr-un culoar ingust, cuprins intre 1,2025 si 1,2077, pe pietele europene el stagnand in jurul valorii de 1,2050 dolari. Paritatea a fost stabila urmare a faptului ca investitorii asteapta decizia Rezervei Federale in ceea ce priveste o noua majorare, a noua consecutiv, a dobanzii de referinta de la 3 la 3,25 la suta.
Pe de alta parte cresterea indicelui de increde