Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a declarat ieri ca temperarea creditului in valuta este inevitabila, avand in vedere ca in prima jumatate a acestui an a inregistrat o crestere semnificativa, sustinut fiind si de aprecierea leului.
"La momentul actual cred ca o temperare a creditului in valuta este inevitabila, pentru ca preintampina unele dezechilibre mai mari si cred ca este buna si pentru dumneavoastra, bancherii", a spus Isarescu.
Potrivit datelor bancii centrale, in primele patru luni ale acestui an, creditul neguvernamental in valuta exprimat in euro a crescut cu peste 60%, in timp ce cresterea reala a creditului in lei a fost de 11,7%.
Banca Nationala pregateste un set de norme pentru temperarea cresterii creditului neguvernamental, la solicitatea expertilor Fondului Monetar International ingrijorati de influenta pe care creditatea o are asupra cresterii deficitului de cont curent.
Oficialul BNR a precizat, in cadrul unui seminar organizat de FinMedia, ca solicitarea reprezentantilor FMI nu s-a referit la restrictionarea creditului de consum, ci la moderarea cresterii acestuia. Principala ingrijorare a bancii centrale consta in faptul ca majoritatea celor care au contractat credite in valuta au veniturile stabilite in lei, fiind astfel expusi riscului valutar.
La randul sau, Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), a declarat ca noile reglementari pentru limitarea vitezei de crestere a creditarii pe care le pregateste BNR, in perioada urmatoare, vor fi ineficiente, la fel ca si cele introduse in 2004. "Masurile din trecut nu au dus la limitarea deficitului de cont curent si a consumului.
Solicitarea facuta de catre FMI catre Banca Nationala este o abordare gresita, care dovedeste lipsa unei cunoasteri profunde a realitatilor economiei roma